Behuizing
Kooi-inrichting
Zindelijkheid
Optillen en dragen
Vrij in huis
regels voor vrijheid
Gevaren
op het Balkon
In de tuin

Behuizing

  • Omdat een konijn een heel leven lang in een kooi zit, moet hij zich er prettig in voelen. Konijnen zijn vrij actief. Kies daarom de ruimste kooi die U kunt vinden. U kunt ook uw konijn vrij in de achtertuin laten lopen. Als de kooi minder dan 80 CM lang is, moet U er voor zorgen dat het konijn een uurtje vrij rond kan lopen. Als de kooien korter zijn dan 65 CM, dan is 't voor hun een gevangenis. Een kooi die gemaakt is van een aquarium is gevaarlijk. De lucht word niet vervest en je krijgt een broeikas effect en daardoor word 't te warm.

Terug naar Boven


Kooi Inrichting

  • In een kooi moeten bepaalde dingen staan. Ruifjes zijn voor vers hooi en groenvoer waar 't konijn van kan eten. Ze moeten zo hoog gehangen worden dat 't konijn 't niet als ligplaats kan gebruiken. De voorbak moet knaagvast zijn en stevig staan. Voor drinken kun je 't beste een drinkfles aanschaffen. Als U 't in een bakje zou doen, kan 't konijn er door heen lopen en 't kan gauw vervuilen. Verder moet er nog een kalkknaagsteen zijn en een slaaphuisje. 't Slaap huisje geeft een gevoel net zoals een hol. Als 't huisje een plat dak heeft, dan kan 't konijn 't gebruiken als uitkijkpost. Er moet goed bodemstrooisel in liggen. 't Mag moet zuiver zijn zonder chemische toevoegingen. 't Mag niet stuiven. Daardoor kunnen konijnen sluimhuidontstekingen krijgen. 't Mag ook niet kleven, omdat de konijn de uitwerpselen uit de blindedarm worden opgegeten.(Waarom weet ik niet). Hooi is ongeschikt als strooisel. Dat word opgegeten ook als 't vuil is. Verder dingen die ongschikt zijn zijn: Krantenpapier, zaagsel, dunne spaanders of turf. Strooisel die wel goed zijn, zijn: Als onderlaag: Kattenbakgrind, absoluut niet chemisch bewerkte houtspaander. Als bovenlaag: Bodemstro of pellets van biologisch verbouwde gerststro.

Terug naar Boven


Zindelijkheid

  • Als U 't konijntje vrij in de kamer rond laat lopen is 't heel handig als er speciale konijnbak is. Daar kan hij dan z'n behoefte doen. Hoe U hem zo ver krijgt dat hij daar dan ook z'n behoefte doet: Leg eerst strooisel in de bak. Leg er ook wat gebruikt strooisel van z'n normale ontlastingsplaats. Zo word vertelt wat van hem verwacht word. Normaal snuffelt 't konijntje veelvuldig de bodem. Daarna blijft hij staan en krabbelt met de voorpootjes. Met veel geduld lukt U 't om 't konijntje snel zindelijk te maken. Als 't niet lukt, kun U nog maar 1 ding doen: De keutels opruimen met een doekje waar hij ze heeft 'gedropt'.In de Dierenwinkel hebben ze een speciaal middeltje waardoor de geur weggehaald word en dat verhinderd dat 't konijn daar zijn behoeft elke keer doet. Meestal doet hij z'n behoefte direct naar 't eten. Als 't konijn 't ergens gedaan heeft waar hij niet mocht, kunt U niet op hem gaan schreuwen. Hij snapt echt niet wat U bedoeld. En 't verstoort ook nog eens de vertrouwensrelatie. 't Werkt wel als U hem een beloning geeft als hij 't goed gedaan heeft, dat snapt hij meestal wel.

Terug naar Boven


Optillen en Dragen

  • Soms moet 't konijntje naar de dieren arts. Dan moet hij even opgetilt worden. Momenteel heb ik er geen duidelijk plaatjes van. Ik probeer 't zo goed mogelijk te omschrijven: Je pakt het konijn onder de Borst vast. U titl hem een beetje op en Direct daarna moet U hem ondersteunen bij z'n achterwerk. Als U dit niet doet is het mogelijk dat Uw hand er voor zorgt dat z'n keel word dichtgedrukt. ('t Houd dan niet lekker vast) En als U 't konijntje langer wil vast houden moet U 't op uw armen leggen. Als 't konijn er geen zin in heeft laat hij 't merken door te gaan trappen. Als kleine kinderen 't konijn willen vast pakken doe dat dan altijd onder toezicht van een volwassene. Een konijn mag je NOOIT aan z'n oren op tillen. Wel heel zachtjes aan trekken of gewoon aaien. De oren die kunnen geen gewicht hebben.

Terug naar Boven


Vrij in Huis

  • 't Konijn heeft veel beweging nodig. Als uw konijn in een kooitje zit, moet U hem een paar uur rond laten lopen. Als de tuin niet geschickt, omdat bijvoorbeeld door struiken weg kan vluchten, dan laat U hem binnen rond lopen. U moet wel rekening houden dat er geen kabels voor hem in de weg liggen. Als die er wel zijn kan 't zijn dat 't konijn die met veel geweld weg willen leggen en daarbij de kabel door bijten. Konijnen kunnen niet echt goed tegen stroom dus hou die kabels bij 't konijn vandaan. Hij moet af en toe zijn behoefte doen en dat doet hij meestal dan wel in z'n kooi als die op de grond staat. Als 't niet zo is kijk nog even bij zindelijkheid.

Terug naar Boven


Regels voor Vrijheid

  • Er zijn een paar 'regeltje' voor als U een konijn vrij wilt laten rondhuppelen:
    • Laat nooi 't konijn zonder toezicht vrij binnen
    • Stenen, parkette, kunstoffen betegelde vloeren zijn meestal te glad en te koud
    • In hoogpollig tapijt kunnen de nagels blijven vast haken
    • Konijn knagen graag aan vloerkleden. U kunt dat voorkomen door er plasticfolie over te leggen en daar boven op weer kokosmatten of rietmappen te leggen
    • Zoals bij 't hoofdstukje vrij in huis: Houd die kabels weg bij 't konijn, maak ze desnoods tegen 't plafond(onder 't vensterbank kan 't natuurlijk ook :-)

Terug naar Boven


Gevaren

  • Er zijn veel gevaren voor 't konijn. Zoals giftige planten. Konijntjes zijn erg nieuwsgierig. Alles wat groen is proberen ze te eten. Ook je trui als die groen is of je schoen. Alles wat groen. Helaas zitten daar ook de giftige planten bij. 't Konijn proeft er van en als 't giftig is smaakt 't ook vies. Een lijst met giftige planten:

    acacia
    agave
    aloë
    amaryllis
    aronskelk
    bilzekruid
    bingelkruid
    bitterzoet
    blauwe regen
    blem
    bosanemoon
    boterbloem
    buksboom
    cactussen
    calla
    christusdoorn
    chrysant
    clivia
    crocus
    croton
    cyclaam
    dagbloem
    daslook
    dieffenbachia
    doornappel
    ficus
    flamingoplant
    flier
    geranium
    gouden regen
    herfsttijloos
    hondsdraf
    hortensia
    hulst
    hyacint
    jeneverbes
    kamercalla
    kamperfoelie
    kardinaalsmuts
    kerstroos
    kerstster
    klaverzuring
    klimop
    kornoelj
    lathyrus
    laurierkers
    lavendel
    lelie-achtigen
    lelietje-van-dalen
    levensboom
    liguster
    lupine
    maagdenpalm
    mahonia
    maretak
    mirtachtigen
    mistletoe
    monnikskap
    nachtschade
    narcis
    oleander
    paasklokje
    papaver
    passiebloem
    pelargonium
    peperboompje
    peterselie
    porseleinbloem
    primula
    rhododendron
    ridderspoor
    slangewortel
    sleutelbloem
    sneeuwbes
    sneeuwvlokje
    taxus
    tulp
    varens
    vijgenplant
    vingerhoedskruid
    wikke
    wolfsmelkachigen
    wonderboom

    Ook in huis zijn veel gevaren. Neem nou afwaswater en reinigings middelen. Deuren zijn ook gevaarlijk. Net zoals je benen. Die kunnen hard tegen 't konijn aankomen, waardoor hij verlamd zou kunnen raken. Als 't konijn goed met de hond (of kat) kan opschieten blijft er een kans dat de hond (of kat) een gevaar voor het konijn.(Erg Kleine Kans)

Terug naar Boven


Op het Balkon

  • Een balkon is niet zo geschikt voor een konijn. 't Kan te heet zijn of te koud of te vochtig. Als je een konijn op een balkon rond laat lopen moet je er rekening mee houden dat 't regenwater goed weg kan, of dat er helemaal geen regen daar kan vallen door een dakje. Als je een afvoer van 't balkon voor water maakt, sluit dan de afvoer af moet gaas. Konijnen proberen overal te komen.

Terug naar Boven


In de Tuin

  • Als een konijn in de tuin vrij rond mag lopen is 't perfect. Zon en frisse lucht. Je kunt een konijn helemaal alleen achterbuiten laten zitten. Dan moet je op de volgende dingen letten:
    • De tuin moet chemisch vrij zijn. Dus geen ongedierte bestreidingsmiddelen of iets anders
    • Ook als de buren chemisch spullen hebben is 't gevaarlijk. De Wind neemt die stoffen mee door de lucht
    • De grond moet droog zijn. Zo heb je veel minder kans op verkoudheid.
    • Er moet een plek zijn waar 't konijn kan schuilen
    • De buitenren moet volledig beveiligd zijn tegen roofdieren
    • Hou honden en katten weg. Dan kan er zeker niks gebeuren
    • Contact met andere wilde dieren moeten vermeden worden
    • Konijn kunnen goed springen en graven. Als U een tuin heeft met alleen grond zonder beton eronder, dan kan 't konijn zich een weg naar buiten graven
    • Hij moet over een voorraadje eten kunnen beschikken. bv. wat planten die hij lekker vind en waar hij makkelijk bij kan.
    • Verwijder alle giftige planten uit de tuin.

Terug naar Boven