Make your own free website on Tripod.com
Verzorgen van een konijn

 

Behuizing
Kooi-inrichting
Zindelijkheid
Optillen en dragen
Vrij in huis
regels voor vrijheid
Gevaren
op het Balkon
In de tuin
Gestelde Vragen

Behuizing

Omdat een konijn een heel leven lang in een kooi zit, moet hij zich er prettig in voelen. Konijnen zijn vrij actief. Kies daarom de ruimste kooi die U kunt vinden. U kunt ook uw konijn vrij in de achtertuin laten lopen. Als de kooi minder dan 80 CM lang is, moet U er voor zorgen dat het konijn een uurtje vrij rond kan lopen. Als de kooien korter zijn dan 65 CM, dan is 't voor hun een gevangenis. Een kooi die gemaakt is van een aquarium is gevaarlijk. De lucht word niet vervest en je krijgt een broeikas effect en daardoor word 't te warm.


Kooi Inrichting

In een kooi moeten bepaalde dingen staan. Ruifjes zijn voor vers hooi en groenvoer waar 't konijn van kan eten. Ze moeten zo hoog gehangen worden dat 't konijn 't niet als ligplaats kan gebruiken. De voorbak moet knaagvast zijn en stevig staan. Voor drinken kun je 't beste een drinkfles aanschaffen. Als U 't in een bakje zou doen, kan 't konijn er door heen lopen en 't kan gauw vervuilen. Verder moet er nog een kalkknaagsteen zijn en een slaaphuisje. 't Slaap huisje geeft een gevoel net zoals een hol. Als 't huisje een plat dak heeft, dan kan 't konijn 't gebruiken als uitkijkpost.
Er moet goed bodemstrooisel in liggen. 't Mag moet zuiver zijn zonder chemische toevoegingen. 't Mag niet stuiven. Daardoor kunnen konijnen sluimhuidontstekingen krijgen. 't Mag ook niet kleven, omdat de konijn de uitwerpselen uit de blindedarm worden opgegeten.(Waarom weet ik niet). Hooi is ongeschikt als strooisel. Dat word opgegeten ook als 't vuil is. Verder dingen die ongschikt zijn zijn: Krantenpapier, zaagsel, dunne spaanders of turf.
Strooisel die wel goed zijn, zijn: Als onderlaag: Kattenbakgrind, absoluut niet chemisch bewerkte houtspaander. Als bovenlaag: Bodemstro of pellets van biologisch verbouwde gerststro.


Zindelijkheid

Als U 't konijntje vrij in de kamer rond laat lopen is 't heel handig als er speciale konijnbak is. Daar kan hij dan z'n behoefte doen. Hoe U hem zo ver krijgt dat hij daar dan ook z'n behoefte doet: Leg eerst strooisel in de bak. Leg er ook wat gebruikt strooisel van z'n normale ontlastingsplaats. Zo word vertelt wat van hem verwacht word. Normaal snuffelt 't konijntje veelvuldig de bodem. Daarna blijft hij staan en krabbelt met de voorpootjes. Met veel geduld lukt U 't om 't konijntje snel zindelijk te maken. Als 't niet lukt, kun U nog maar 1 ding doen: De keutels opruimen met een doekje waar hij ze heeft 'gedropt'.In de Dierenwinkel hebben ze een speciaal middeltje waardoor de geur weggehaald word en dat verhinderd dat 't konijn daar zijn behoeft elke keer doet. Meestal doet hij z'n behoefte direct naar 't eten. Als 't konijn 't ergens gedaan heeft waar hij niet mocht, kunt U niet op hem gaan schreuwen. Hij snapt echt niet wat U bedoeld. En 't verstoort ook nog eens de vertrouwensrelatie. 't Werkt wel als U hem een beloning geeft als hij 't goed gedaan heeft, dat snapt hij meestal wel.


Optillen en dragen

Soms moet 't konijntje naar de dieren arts. Dan moet hij even opgetilt worden. Met de plaatjes hier onder ziet U hoe U 't beste dat kan doen:


Op 't eerste fotootje ziet U hoe U 't konijntje 't beste kan oppakken; In z'n nekvel vast houden en met je hand ondersteunen. Ik pak 'm altijd onder z'n borst vast en dan ondersteunen met je hand. 't Laatste is als je 't ander niet durft(vinden 't zielig om in z'n nek te pakken) of omdat ze 't gewoon niet kunnen. En als U 't konijntje langer wil vast houden moet U 't op uw armen leggen. Als 't konijn er geen zin in heeft laat hij 't merken door te gaan trappen. Als kleine kinderen 't konijn willen vast pakken doe dat dan altijd onder toezicht van een volwassene. Een konijn mag je NOOIT aan z'n oren op tillen. Wel heel zachtjes aan trekken of gewoon aaien. De oren die kunnen geen gewicht hebben.


Vrij in huis

't Konijn heeft veel beweging nodig. Als uw konijn in een kooitje zit, moet U hem een paar uur rond laten lopen. Als de tuin niet geschickt, omdat bijvoorbeeld door struiken weg kan vluchten, dan laat U hem binnen rond lopen. U moet wel rekening houden dat er geen kabels voor hem in de weg liggen. Als die er wel zijn kan 't zijn dat 't konijn die met veel geweld weg willen leggen en daarbij de kabel door bijten. Konijnen kunnen niet echt goed tegen stroom dus hou die kabels bij 't konijn vandaan. Hij moet af en toe zijn behoefte doen en dat doet hij meestal dan wel in z'n kooi als die op de grond staat. Als 't niet zo is kijk nog even bij zindelijkheid.


Regels voor vrijheid

Er zijn een paar 'regeltje' voor als U een konijn vrij wilt laten rondhuppelen:


Gevaren

Er zijn veel gevaren voor 't konijn. Zoals giftige planten. Konijntjes zijn erg nieuwsgierig. Alles wat groen is proberen ze te eten. Ook je trui als die groen is of je schoen. Alles wat groen. Helaas zitten daar ook de giftige planten bij. 't Konijn proeft er van en als 't giftig is smaakt 't ook vies. Een lijst met giftige planten:

acacia
agave
aloŽ
amaryllis
aronskelk
bilzekruid
bingelkruid
bitterzoet
blauwe regen
blem
bosanemoon
boterbloem
buksboom
cactussen
calla
christusdoorn
chrysant
clivia
crocus
croton
cyclaam
dagbloem
daslook
dieffenbachia
doornappel
ficus
flamingoplant
flier
geranium
gouden regen
herfsttijloos
hondsdraf
hortensia
hulst
hyacint
jeneverbes
kamercalla
kamperfoelie
kardinaalsmuts
kerstroos
kerstster
klaverzuring
klimop
kornoelj
lathyrus
laurierkers
lavendel
lelie-achtigen
lelietje-van-dalen
levensboom
liguster
lupine
maagdenpalm
mahonia
maretak
mirtachtigen
mistletoe
monnikskap
nachtschade
narcis
oleander
paasklokje
papaver
passiebloem
pelargonium
peperboompje
peterselie
porseleinbloem
primula
rhododendron
ridderspoor
slangewortel
sleutelbloem
sneeuwbes
sneeuwvlokje
taxus
tulp
varens
vijgenplant
vingerhoedskruid
wikke
wolfsmelkachigen
wonderboom
Ook in huis zijn veel gevaren. Neem nou afwaswater en reinigings middelen. Deuren zijn ook gevaarlijk. Net zoals je benen. Die kunnen hard tegen 't konijn aankomen, waardoor hij verlamd zou kunnen raken. Als 't konijn goed met de hond (of kat) kan opschieten kan 't altijd gevaarlijk zijn.


Op het balkon

Een balkon is niet zo geschikt voor een konijn. 't Kan te heet zijn of te koud of te vochtig. Als je een konijn op een balkon rond laat lopen moet je er rekening mee houden dat 't regenwater goed weg kan, of dat er helemaal geen regen daar kan vallen door een dakje. Als je een afvoer van 't balkon voor water maakt, sluit dan de afvoer af moet gaas. Konijnen proberen overal te komen.


In de tuin

Als een konijn in de tuin vrij rond mag lopen is 't perfect. Zon en frisse lucht. Je kunt een konijn helemaal alleen achterbuiten laten zitten. Dan moet je op de volgende dingen letter:
© 1998 All rights reserved Frank jr.
Homepage:
Click Here