Make your own free website on Tripod.com
Het aanschaffen van een konijn

 

Verantwoordelijkheid
Allergie
Tijd en Geld
Andere dieren
meer dan 1 konijn?
Mannetje of Vrouwje
Leeftijd
Gezondheid
naar huis
Gestelde vragen

Verantwoordelijkheid:

't Verzorgen van een konijn is niet alleen maar vertroetelen en knuffelen. Minstens 8 tot 10 jaar zult U 't konijntje ELKE dag moeten verzorgen. Hoe dat 't beste kan staat in 't menuutje bij verzorging. Ga eerst iedereen na of ze ook een konijntje wil en het een warm hart toedraagt.


Allergie:

Niemand die in 't huis woont mag allergisch zijn voor dierenharen. Als U 't zeker wilt weten kunt U naar de huisarts gaan. Als U 't veel gemakkelijker wilt weten, dan gaat U naar een dieren winkel en daar aait U konijn.(Niet voor 5 sec, maar minstens zeker 1 minuut) Als U een allergisch reactie krijgt, dan hoeft U er dus geen minuut mee door te gaan. Dat is slecht voor jezelf.


Tijd en Geld

Een konijn kost ongeveer 1 a 2 uur per dag aan verzorging. Meestal is het iets korter. Als U alleen 's Avonds thuis bent dan is 't niet zo goed. Konijn leven meer overdag. Je kunt voor een beter voorbeeld naar jezelf kijken: Als je alleen maar net voor 't slapen gaan gevoed word, dat is ook niet zo'n pretje. Bij de kosten van een konijn moet U vooral rekening houden met de verzorging. Bijvoorbeeld de Dierenarts, eten enz. enz.


Andere dieren

Er kunnen problemen onstaan als U andere huisdieren heeft. Meestal kunnen andere dieren niet met een konijn opschieten als een hij erbij komt. Meestal wel als ze samen zijn opgegroeid. Soms mogen mag 't konijn wel eens vrij in de kamer rond lopen. Dan huppelt, rent, springt hij overmoedig en slaat haken. Daardoor kan 't bij de kat of hond een jachtdrift oproepen. Meestal zijn konijnen ook nog eens bang voor katten.


Meer dan 1 konijn?

Wilde konijn zijn sociaal. Ze leven in kolonies of groepen. Konijn voelen zich veel prettiger samen dan alleen. U kunt 2 vrouwtjes bij elkaar nemen. Dat kan 't beste uit dezelfde worp zijn. Als ze nog jong zijn kan er een konijn bij van een andere worp, maar als het konijn van een andere worp volwassen is dan kunnen ze gaan vechten. Als je 2 mannetjes bijelkaar zet gaan ze vechten, 't maakt niet uit of ze wel of niet van de zelfde worp komen. Je kunt ook een mannetje en vrouwtje samen houden. Als U ze niet wilt fokken dan moet U ze apart houden of 't mannetje castreren.


Mannetje of vrouwtje

Als U wilt weten of 't konijn een mannetje of vrouwtje is, dan kunt U dat 't beste vragen aan de verkoper. Die heeft ervaring hoe je dat moet doen.


Leeftijd

De minimale leeftijd voor een konijn om te kopen is ongeveer 8 weken. Dan zijn ze al stevig en kunnen goed eten. U kunt ook gewoon een ouder diertje kopen. Ze zijn dan al vaak handtam, ze kennen verschillend geluiden en ze weten wat vachtverzorging is. Ze kunnen gemakkelijker wennen aan een nieuw huis. De meest fokkers/dierenwinkels verkopen de konijnen niet voordat ze 7 a 8 weken oud zijn. Het minimum gewicht als U een konijn koop moet 240 gram zijn


Gezondheid

U moet er goed voor zorgen dat een konijn er gezond uit ziet. Onder dit hoofdstukje ziet U waar U op moet letten. U kunt 't niet altijd van de buiten kant zien of 't konijntje gezond. Als het levendig, nieuwsgierig leeft en goed eet, kunt U met een gerust hart het konijntje kopen.


Naar huis

Als 't goed is stopt de verkoper het konijn in een speciale transportdoos(Onder dit hoofdstukje staat een plaatje ervan). Eerst moet ervoor zorgen dat U 't konijn in een kooi kan stoppen of iets anders waarin U uw konijn wilt laten wonen. Bij Verzorging staat er hoe je dat 't beste kan doen.
© 1998 All rights reserved Frank jr.
Homepage:
Click Here